07/03/2017

Apa itu Protein

PROTEIN

Salah satu dari 7 kelas makanan. Selepas Karbohidrat, protein kita selalu sebut yang ke dua bila nak cerita bab nutrisi kan. Protein juga salah satu sumber tenaga. Dalam erti kata lain, protein juga sangat perlu diambil dalam diet seharian.
More than that, protein juga berperanan dalam pembentukan sel. Protein ni makanan kepada sel lah kiranya. Enzim, antibodi, hormon, tu semua protein tau. Pendek kata, protein ni WAJIB lah kita ambil setiap hari.Kan semalam dah cerita bab sel mati.. heehee.. salah satu cara tak mau sel mati, kena bagi makanan pada sel.

ok, back to protein. PROTEIN ni molekul besar. Badan kita tak boleh serap protein. Dalam badan kita ada enzim yang bernaMA PROTEASE UNTUK kecilkan molekul protein ni, bermula dalam perut. dari proteon >polipeptida>peptida>asid amino. Kiranya asid amino lah yang akan di serap oleh badan kita di usus kecil (vilus)

terdapat lebih kurang 20 jenis asid amino. yang dikategorikan kepada 2 bahagian.(boleh refer rajah) iaitu:

1) asid amino perlu - ESSENTIAL ASID AMINO (EAA) yang mana tak dapat dihasilakn oleh badan kita dan kita perlu dapatkan sumber dari pemakanan seharian. Antara sumber EAA ialah daging, susus, sayur, buah, bijiran dan kekacang. ( rujuk rajah untuk jenis EAA DAN FUNGSINYA.
2) asid amino tak perlu - Non-Essential asid amino (NEAA). Yang kategori kedua ni, kita bahagikan kepada 2 kumpulan.
a) NEAA biasa iaitu ade 5 jenis( rujuk gambar) bukan bermaksud kita tak perlukan asid amino ini, tapi badan kita bolehmenghasilkan asid amino jenis ini sendiri. Amazing kan badan kita..
b) Asid amino tak perlu, jenis terkondisi- Conditional amino acid-CAA. Yang ini ada 8 jenis. (rujuk rajah) Asid amino jenis ini akan hanya dihasilkan dalam keadaan tertentu.seperti ketika sakit atau stress.

Bila baca yang ni, saya tertarik dengan fungsi ARGININE. Cantik nama hihi.. Membantu mengurangkan rintangan insulin dan mengawal paras glukosa. Selain ia dapat dihasilkan oleh badan ia juga boleh didapati dalam sumber makanan seperti kekacang,susu, yogurt, keju....so, saya teringat dekat E.S.P (energizing soy protein) yang hot tu.. sumber protein soya non-GMO tanpa kolesterol!

pastu, baru saya OOOOOOOOOOO patutla nutritionist sarankan ESP ni diambil oleh pesakit diabetes. bukan takat indeks glisemik rendah (i.g). Indeks gluisemik ni kadar penguraian gula. bila IG tendah maka kita pun lambat rasa lapar. ok, back to insulin dan diabetes..

Pesakit diabetes kan biasanya rintangan insulin yang problem. ARGININE pula bantu kurangkan rintangan insulin. Dalam Esp ade soya. Dalam soya, ada Arginine.

so, kesimpulannya, minumlah E.S.P UNTUK:
1. TAHAN LAPAR
2. SEL CANTIK
3. HASILKAN ARGININE untuk pesakit diabetes.. 

No comments:

Post a Comment