24/06/2014

Cara Sembuhkan Luka Pembedahan @ Selepas Bersalin Dengan Cepat

Bila kali pertama akan bergelar ibu, antara perkara yang akan kita runsing adalah luka selepasa bersalin. Tidak kisah kita bersalin secara normal atau pembedahan, cara untuk cepatkan proses penyembuhan luka yang kita akan fikirkan. Yela bila luka belum pulih sepenuhnya, aktiviti harian kita pun terbatas seperti tak boleh lasak apabila berjalan, nak kena duduk dengan baik.

Tempoh Luka Sembuh : 
Tempoh untuk penyembuhan luka adalah bergantung kepada situasi. Luka episotomo(bersalin normal) lebih cepat sembuh berbanding luka pembedahan kerana luka bersalin normal lebih kecil@sedikit. Luka pembedahan selalunya melibatkan banyak lapisan. Antara lapisan yang terlibat adalah lapisan rahim, lapisan pada selaput dan kulit. Ini menyebabkan tempoh penyembuhan sepenuhnya luka tersebut adalah 6 minggu. Untuk bersalin normal kebiasaan 2 minggu sudah mencukupi untuk proses pulih seperti sediakala. 

Antara tips yang boleh diamalkan untuk penjagaan luka bersalin atau pembedahan adalah : 
  • Pastikan kawasan luka sentiasa dalam keadaan kering dan bersih. “Bagi luka episotomi, pastikan luka dilapkan kering-kering selepas ke tandas dan sapukan ubat luka yang diberi oleh doktor. Begitu juga dengan luka caesarean. Selepas mandi, pastikan luka tersebut dilapkan kering-kering. Kalau ingin gunakan barut, letakkan lapisan kapas atau tisu yang tidak melekat supaya boleh menyerap peluh agar kawasan luka sentiasa kering. Hal ini sangat penting kerana jika lembap, jangkitan mudah berlaku.”
  • Mengamalkan pemakanan yang seimbang. Pastikan tubuh cukup vitamin terutama vitamin C kerana akan mempercepatkan lagi proses penyembuhan luka. Pengambilan multivitamin turut digalakkan.  
Kebaikan ZINC Complex Shaklee Alternatif Moden Untuk Rawat Luka Selepas Pembedahan/Bersalin


Zinc sangat penting dalam proses penyembuhan luka. Antara kandungan yang mempunyai kandungan Zink yang tinggi adalah oyster,kerang,bayam,kacang almond,biji bunga matahari dan ikan haruan. 

Tapi kalau dalam hidangan harian kita tak mampu untuk bekalkan kepada tubuh keperluan zink yang secukupnya jangan risau, anda boleh amalkan RDA ZINC (Zinc Shaklee)


Nak kesan lagi superbeb, anda boleh add on ESP. ESP adalah minuman berasakan soya yang mengandungi kandungan protein lengkap untuk pembinaan sel-sel tisu baru bagi mengantikan tisu yang rosak akibat proses bersalin. Selain itu protein sebagai pembekal tenaga kepada ibu sepanjang menjalani tempoh berpantang. Protein juga membantu dalam proses penghasilan susu ibu. Maka tidak hairan kalau anda ambil ESP untuk cepatkan proses penyembuhan, anda akan dapat manfaat yang lain seperti bertenaga, susu meriah dan pekat, parut cepat pudar. Jadi tak hairan kenapa makin ramai ibu-ibu yang beralih kepada set berpantang shaklee. 

Testimoni Set Berpantang Shaklee : 


_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_>_


Untuk urusan pembelian dan pertanyaan produk, boleh hubungi hani ye :)


*produk ini bukan bertujuan untuk merawat,menyembuh,  mencegah atau mendiagnosis penyakit. sila berjumpa dengan doktor pakar untuk sebarang masalah kesihatan.


Info lebih lanjut boleh hubungi Hani, seperti di bawah:

Berminat untuk mendapatkan produk shaklee?
Berminat untuk  menjadi ahli sah shaklee??
Boleh contant Hani untuk penerangan yang lebih detail.

Order/pertanyaan boleh sms/whsp hani : 019-3769503
ID:987331 - SITI NURANI YAACOB
FACEBOOK PAGE : Hani Health Shop
FACEBOOK: Nurani Yaacob

Penghantaran / Cash On Delivery (COD) di sekitar Kota Bharu, Kubang Kerian, Pasir Tumbuh, Peringat, Melor, Selising dan Pasir Puteh
Pos ke seluruh malaysia termasuk sabah sarawak via Poslaju @CityLink@GDex.

No comments:

Post a Comment