14/01/2018

Kepentingan Minyak Ikan Omega-3 Kepada Ibu Hamil


Video Kelebihan Minyak Ikan Omega-3 Buat Ibu Mengandung
Pemakanan semasa kehamilan sangat penting dan sudah ramai bakal ibu atau ibu yang telah berpengalaman hamil sebelum ini semakin cakna dengan pola pemakanan sepanjang tempoh kehamilan.

Minyak ikan merupakan lemak yang berasal daripada bahagian tertentu ikan yang mengandungi minyak. Yang paling di kenali adalah minyak ikan kod. Minyak ikan mengandungi Omega 3, DHA (Docosahexaenoic Acid) dan EPA (Eicosapentaenoic Acid). 

Oleh kerana kandungan yang ada dalam minyak ikan sangat penting, sangat digalakkan untuk kita semua mengamalkan minyak ikan terutama ibu yang sedang mengandung. 

Minyak ikan Omega3 bukan sahaja penting dalam perkembangan janin malah mampu meningkatkan tahap kesihatan ibu hamil. 


Berapakah Dos Minyak Ikan Omega 3 Yang Boleh Di Ambil Oleh Ibu Mengandung?


International Society for The Study of Fatty Acid and Lipids atau singkatannya   ISSFAL telah mewujudkan carta DOS MINIMUM yang disyorkan seperti berikut :
  • Bayi (1-18 bulan)0-15 lbs : 32 mg / lb EPA + DHA
  • Kanak-kanak (18 bulan-15 tahun)15 mg / lb EPA + DHAl
  • Dewasa (15-115 tahun)500 mg EPA + DHA (dengan sekurang-kurangnya 220 mg EPA dan 220 mg DHA)

  • Wanita Hamil dan Menyusu300 mg DHA setiap hari

Mengapa Pengambilan Minyak Ikan Penting Kepada Janin dan Ibu Mengandung?


Omega3 hanya boleh diperoleh daripada pemakan harian seperti ikan atau pengambilan vitamin Omega Guard kerana ia tidak dapat dihasilkan oleh badan.

1) Meningkatkan Sistem Saraf Janin
Menurut kajian, anak yang dilahirkan oleh ibu yang mengamalkan minyak ikan semasa tempoh kehamilan mampu meningkatkan kemampuan dan kekuatan otak. Ini kerana kandungan Omega 3 di dalam minyak ikan membantu meningkatkan sistem saraf pusat semasa perkembangan janin didalam kandunga. 
2) Meningkatkan Kecerdasan Bayi
Kandungan DHA di dalam minyak ikan penting untuk pertumbuhan otak, mata, dan  sistem saraf pusat.

3) Mengurangkan Risiko Tekanan Darah Tinggi
Pengambilan minyak ikan sepanjang tempoh kehamilan penting bagi tubuh dalam membantu menjaga keseimbangan aliran dan tekanan darah sehingga membantu mencegah ibu hamil daripada mengalami masalah hipertensi dalam fasa kehamilan.
4) Mencegah Kelahiran Bayi Pra-Matang 
Masalah Hipertensi merupakan antara salah satu penyakit yang boleh menyebakan kelahiran pramatang. 
Dengan mengamalkan minyak ikan, ia mampu mencegah terjadinya 
ganguan aliran darah 
5) Mengatasi Masalah Kulit
Minyak ikan mampu membantu mencegah terjadinya masalah radang kulit seperti ekzema ( kulit meradang, gatal, kemerahan, menggelupas) dan mengelakkan masalah alergik kulit kepada bayi baru lahir. 
Minyak ikan turut mampu memberikan nutrisi kepada kulit sehinggan mampu memgatasi masalah kulit yang sering terjadi sepanjang tempoh kehamilan. Perubahan hormon turut menjadi faktor kepada kulit ibu menjadi lebih sensitif. 
6) Memelihara Kesihatan Jantung

No comments:

Post a Comment